Posts

Showing posts from 2013

TIPS HARI INI: CARA UNTUK LUPAKAN BEKAS KEKASIH)

Tips ini untuk orang yg bersedia untuk melakukan Perubahan besar dan drastik, Ready?         
1. First sekali, Delete handphone number dia. DELETE SEKARANG! Delete semua nombor dia.         
2. Removed dan block FACEBOOK account dia sekarang!         
3. Berhenti melawat blog dia,wall dia, pages dia, depan rumah dia, jalan dia, tempat lepak dia, HENTIKAN SEMUA!       
  4. Berhenti bertanya tentang dia..ni asal jumpa kawan dia je,“ Eh dia apa khabar? dah ada orang baru ke?” STOP IT!        
5. Delete email contacts dia, dan buang semua email-email lalu, ecards, atau cara          berhubung dengannya.        
6. Stop calling, stop sms, stop contacting dia… no last call, stop everything for yours good!         
7. Kalau boleh, buang apa-apa saja benda yang boleh mengingatkan dia.         
8. Padam lagu-lagu dan movie yang dia suka. Apa saja pemberiannya yang boleh buat korang mengenangkan kisah lalu, jangan bagi balik kat dia, tapi BUANG!         
9. Lose everything, every si…

91 pasal lelaki. .boleh dikatakan sume nye betol

1- Lelaki tidak mencari perempuan yang cun. Tapi mereka lebih suka perempuan yang kemas dan rapi.
2-Lelaki benci tengok lelaki lain mengurat.
3-Lelaki boleh suka seseorang awek dan kemudian lupa kat awek tu dalam masa 1 minit.
4-Bila lelaki kata dia tak faham, maksudnya anda tidak berfikiran seperti dia.
5-Apa kau sedang buat? "Atau" Kau sudah makan? "Adalah soalan pertama yang biasa seorang lelaki tanya dalam telefon untuk menghilangkan gagap.
6- Lelaki boleh mengurat sepanjang hari tetapi sebelum mereka pergi tidur, mereka sentiasa akan memikirkan tentang gadis yang mereka benar-benar sayangi.
7-Apabila seorang lelaki benar-benar suka kat anda, dia akan mengabaikan semua ciri-ciri yang buruk anda.
8-Lelaki suka gila dengan senyuman seorang gadis.
9-Lelaki akan berbuat apa saja hanya untuk mendapatkan perhatian gadis.
10-Lelaki benci bila anda bercakap tentang ex-bf anda.
11-Apabila lelaki mahu bertemu dengan ibu bapa anda. Biarkan mereka. ...Tak akan berani…

10 TANDA² LELAKI SETIA :

1. Dia Banyak Menasihati Kekasihnya Kerana Dia Amat Menyayangi Kekasihnya .......         2. Dia Berusaha Mengongkong Kebebasan Kekasihnya Kerana Perasaan Cemburunya Yang Meluap² .......         3. Dia Sentiasa Takut Kehilangan Kekasihnya .......          4. Dia Sentiasa Mengawasi Pergerakan Kekasihnya Kerana Dia Sentiasa Berasa Curiga .......          5. Dia tidak Suka Ada Lelaki Lain Rapat Dengan Kekasihnya .......          6. Dia Mudah Merasa Cemburu Dan Sensitif Apabila Kekasihnya Tidak Menumpukan Sepenuh Perhatian Kepadanya .......          7. Dia Akan Mengalabah Apabila Kekasihnya Berjauhan Daripadanya Terlalu Lama .......          8. Dia Tidak Akan Melayan Perempuan Lain Yang Tidak Ada Urusan Penting Dengannya .......          9. Dia Tidak Akan Berlaku Curang Kepada Kekasihnya Namun Jikalau Dia Berbuat Demikian Itu Bererti Hatinya Belum 100% Mencintai Anda .......  10. Bukan Semua Lelaki Sanggup Menitiskan Airmata Hanya Untuk Seorang Perempuan .......

Pemburu dan singa

Seorang pemburu bertembung dengan seekor singa..Terperanjat!dia tak sempat mengangkat senapangnya.kerana tiada pilihan,pemburu itu bertadah tangan dan berdoa.Ketika pemburu itu menjeling ke arah singa,dia ternampak bahawa singa itu juga sedang berdoa...
Pemburu: Ah leganya...singa baik rupanya...Lepaskan lah aku"
Singa: "Ya...singa yang baik selalu baca doa sebelum makan!!!
Amiinnn...^_^

Langkah malam

Mata mencari,
Tangan meraba,
Dalam gelap aku berdiri,
Dalam sunyi malam aku sendiri,Hati berbisik jiwa menari,
Dalam kelam aku sembunyi,
Dalam cahaya mataku rabun,
Untuk mengenal sinaran purnama,Lelahnya kaki tak mengenal tapak,
Rendahnya diri tak mengenal erti,
Terus aku berlari demi mencari sekeping hati,Sunyi malam kini terhenti,
Laungan suara pemecah sepi,
Takbir bergerma mengingatkan aku,
Betapa sepinya perjalanan ini,
Yang masih belum aku temui,
Begitu jauhnya langkah malam Ku ini....

Aku tak tahu.

pada siapa nak aku ceritakan, hanya jari jemari menaip kata, pada siapa nak aku kongsikan, hanya tuhan yang maha mendengar... manusia suka mengerah tanpa kenal maksud anugerah... manusia suka berjanji untuk mendapat habuan teka sendiri... Peluang terhidang tak mampu Ku sandang... Harapan yang berdiri tak mampu aku gagahi.. Aku bertanya, siapa disebelahku? Aku tak tahu siapa yang kenal isi hati ini... Puas aku Cuba lemparkan suara... Tapi hanya sinis yang aku terima... Lelah aku berbahasa, Tapi segala cita di campak keluar jendela... Puas aku jadi alas, untuk melapik langkah mereka.. Namun apa yg hadir dalam simpanku? Kosong... Rugi Pembaziran masa... Aku penat nak berkata lagi aku penat nak meminta lagi.. Bagiku pejam itu memadai kerana suara hati mungkin tidak akan ke ruangan rongga mereka.. Merana Ku sendiri... Meratap trus bagini... Tersesat dalam terus mencari dalam mimpi.

Senja nan Merah

Masihkah kita termangu di bawah pepohon itu
Ketika hujan melunturi danau yang terusang
Tidak pernah dibilang hari
Hanyalah debar yang terasa... terasaSetiap hari dibuai mimpi yang terindah
Dengan menghitung senja merah dihujung sinar
Mencipta keheningan rahsia
Pada sehimpun kenangan
Menyimpul satu makna diruang yang lurus iniHaruskah kita mencari pada gunung dan lurah
Liku-liku curam insani
Haruskah kita mencari puncak mengilau cahaya
Dalam hidup seribu warna
Dibawah teriring ungkapan pada sebuah wajah
Yang lara kesepianHaruskah kita mencari dalam senja begini
Kembali kita bertemu
Haruskah kita mencari dalam simpati wangi
Membilang kenangan yang abadi
Seperti menuggu mentari senja
Menghilang perlahan-lahan disebalik
Awan yang merahDibalik awan yang merah
Dibalik awan yang merah

Gambar Perodua Buddyz Sedan

Image
KLIMS13 is now over – if you’ve somehow missed it, do check out our comprehensive coverage of all the models on display there, and by that we mean the ladies too.
Arguably the most important car to be revealed there is the Perodua Buddyz Concept, which previews the local carmaker’s future foray into the sedan market.
The design study’s somewhat unorthodox looks have drawn a lot of attention from the public eyes – mostly negative views, we must add. But, there are a lot of reasons why the Buddyz looks the way it does, as explained by its Chief Designer Muhamad Zamuren Musa in an exclusive interview with paultan.org last week. Read it in full here.
Watch the official video above to get plenty of insights on how the concept was designed, and continue reading below as we find out the thoughts that lay behind the Buddyz’s bizarre looks.



The Buddyz is clearly an evolution of the Bezza concept from KLIMS10. Did the public reaction or feedback of the earlier concept influence the new one?
It…

Becaused you loved me.

Image
For all those times you stood by me
For all the truth that you made me see
For all the joy you brought to my life
For all the wrong that you made right
For every dream you made come true
For all the love I found in you
I'll be forever thankful baby
You're the one who held me up
Never let me fall
You're the one who saw me through through it all

You were my strength when I was weak
You were my voice when I couldn't speak
You were my eyes when I couldn't see
You saw the best there was in me
Lifted me up when I couldn't reach
You gave me faith 'coz you believed
I'm everything I am
Because you loved me

You gave me wings and made me fly
You touched my hand I could touch the sky
I lost my faith, you gave it back to me
You said no star was out of reach
You stood by me and I stood tall
I had your love I had it all
I'm grateful for each day you gave me
Maybe I don't know that much
But I know this much is true
I was blessed because I was loved by you

You …

pasangan muda bercerai TALAK TIGA???!!!!

Image
ingat lagi tak?? kisah remaja umur 12 tahun yang kahwin tahun lepas, hari tup tup daat berita dorg dah berpisah sekali jatuh TALAK TIGA daaaaa... aku tak nak ulas panjang pasal perkara ni.. yelaa bak kata ustaz kazim, kalau dah jodoh...... korang boleh baca kisah perkahwinan dorg tahun lepas di 12 TAHUN PAHAM KE TANGGUNGJAWAB ISTERI ape-ape pun semoga masing-masing dapat jalani kehidupan sebagai duda dan janda muda yang lebih baik selepas ni... jelas lah apa yang selalu diperkatakan, "perkahwinan itu bukan saja tiket untuk lepas dari dosa maksiat, tetapi juga perlukan kematangan dan keserasian" berikut adalah petikan dari astro awani.

KULIM: Kurang seminggu sebelum sempat menyambut ulangtahun pertama perkahwinan, pasangan muda Nor Fazira Saad, 13 dan Mohd Fahmi Alias, 20, disahkan bercerai dengan talak tiga pada 11 November lalu di Mahkamah Syariah Kulim.

Nor Fazira berusia 12 tahun ketika dinikahkan dengan pasangannya, Mohd Fahmi yang ketika itu berusia 20 tahun.

Memetik la…

and i keep it safe and sound

Image
And all my hopes and dreamsAren't for anyoneI keep them safe and sound

And hope this picture isNot yours anymoreBut can you hear me now?

The dead stop dreamingI’ll set ablaze this lifeYour shadow keeps me bright

So try and stop meOr suffocate this lightBecause i can burn all night

Until my heart stops beatingYou’ll never hear me sayI'm backing down

If I say,Its lost its meaningIf I can’t find my wayIt’s over now

But I won'tWalk away

This hopeless feelingThis fear of falling downBut I’m not crashing now

For all this bleedingIt wasn’t worth the soundA million screaming out loud

And stillThe end comes reelingThe curtain calls my nameI’m not afraid

And I knowYou may not miss meBut I am not ashamedThe choice I made

But I can’tLet this go

Yotashika (There's mistake that this world)Otaishita (Is on the way to)It's racing to the ground

Like the final wordsOf the passengersWhen the engines giving out

We’re the worldWatch us burn

SEDIKIT TIPS DAN KAJIAN SAYA UNTUK PERNIAGAAN INTERNET.

Image
Sekarang ni makin ramai yang nak buat biz dengan online.. sebab ia sangat menjimatkan dari segi mencari tempat dan juga promosi iklan.. dan di era serba moden ini, inilah masanya kita berebut peluang untuk bersama-sama meningkatkan taraf hidup kita ke satu lagi level yang lebih baik... jom kaji sedikit tips2 perniagaan internet untuk semua..

1. Buat RESEARCH mengenai niche market yang paling menguntungkan

Inilah faktor terpenting sesuatu bisnes itu laris disebabkan faktor niche market yang ada ‘demand & supply’ tepat pada masa dan tempatnya. Kita mesti buat research terlebih dahulu utk menentukan niche market mana yang paling menguntungkan dan kurang persaingan. Contohnya spt jutawan siber Irfan Khairi meletup dgn buku Rahsia Jutawan Internet Terbongkar pada tika itu masih belum ada ‘role model sejati’ anak melayu dalam perniagaan internet. Irfan memanfaatkan potensi niche market mengenai perniagaan internet di malaysia yang mana ada ‘demand’ tetapi kurang supply yang begitu menya…

Edisi Copy-Paste:- Antara Revolusi atau Evolusi filem tempatan?

Image
Sedikit Nota Tentang Siri Seperti "Love You Mr. Arrogant" & "Playboy Itu Suami Aku" dan Bagaimana Drama TV Dapat Merevolusikan Individu.

Kebelakangan ini (atau sebenarnya sejak sekian lama sebab perkataan kebelakangan ini diletak hanya sebagai penyedap, kakakaka!) drama-drama siri melayu berjaya mewujudkan komuniti peminatnya sendiri. Meskipun sebahagian besar plotnya diseragamkan kepada konflik percintaan, peminatnya tetap tidak jemu menagih cerita yang berakarkan emosi berlebihan.

Antagonis mengoda protagonis (unsur seks dan curang). Anak kepada hartawan atau tokoh korprat. Makan di restoran eksklusif. Memandu kereta mewah. Ini semua adalah apa yang yang sering kita lihat dari drama melayu. Seakan tidak mencerminkan pendapatan perkapita negara dan fakta 78.6% pekerja bergaji dibawah RM3000.

Apa yang kita dapat belajar dari semua ini? Ya, ada mesej kesetiaan dan kekeluargaan. Tapi semuanya dihidangkan berlebihan seperti menjadi hamba kepada hubungan barbarik.

Info diri: kenali 23 ciri Syiah.

Image
1. Mereka tidak membasuh kaki dalam wuduk tetapi hanya menyapu dibahagian atas kaki seperti memakai khuf.

2. Ketika qiam solat mereka menjatuhkan tangan kebawah(disisi) tanpa meletakkan tangan di atas pusat.

3. Kebanyakkan pengikut Syiah Ketika solat mereka akan membawa At-Turbah Al-Husainiyah iaitu batu yang dijadikan sebagai tempat untuk sujud.

4. Pengikut Syiah juga tidak akan mengakhiri solatnya dengan mengucapkan salam tetapi mereka akan memukul kedua pehanya beberapa kali.

5. Kebanyakkan dari mereka hanya solat 3 waktu kerana disisi mereka harus menjamakkan solat zohor-asar dan maghrib isyak walaupun tanpa bermusafir.

6. Menghalalkan nikah mutaah

7. Memaki hamun dan mencela para sahabah Nabi s.a.w dan isteri-isteri Nabi.

8. Mencela imam-imam sunnah seperti imam-imam 4 mazhab dan imam-imam Hadis seperti Bukhari dan Muslim.

9. Mengatakan bahawa al-Quran masih belum lengkap..Sepatutnya al-Quran 2kali ganda tebalnya dari al-Quran yang ada.

10. Mengatakan Saidina Ali lebih layak men…

Assalamualaika ya Rasulullah...

Image
Assalamualaika ya Rasulullah...
tiada hari yang paling indah
semerbak harum kasturi mewangi
hari isnin 12 Rabiulawal, tahun gajah,
seluruh alam bersinar cahaya
lahirnya bayi yang indah amat sempurna
Aminah mendakap penuh kasih sayang
yatim yang suci anak Abdullah...

Assalamualaika ya Rasulullah...
airmata tiada akan tertahan, pabila ingat pada dirimu,
indah wajahmu sang rembulan menjadi kelam
indah tubuhmu sang awan mengikutnya
indah akhlakmu sang matahari redup cahayanya
indah langkahmu sang langit merintih agar dipijak
indah rambutmu hitam ikal yang sepi
indah matamu memancarsinar cinta
berseri mulutmu dengan kalimah tuhan
gagah tanganmu mennyantun setiap insan
kuat kakimu menghayun langkah menyelamat insan...

Assalamualaika ya Rasulullah...
mengalir air mata dan rindu tiada terperi
merobek seluruh sanubari dan saraf kulitku
jika kerinduan tiada kau tawarkan
keindahan syurga tiada mengubat diriku
jika wajahmu tiada ku pandang....

Assalamualaika ya Rasulullah...
apakah makna keindah…

Wahai Purnama.... indahnya...

Image
entry yang aku nak tulis kali ni mungkin ada golongan muda yang tak tau.. ada juga yang tau.. enty ni berkenaan Qasidah wahai purnama... ini merupakan petikan dari blog http://ibuberbicara.blogspot.com

"Alhamdulillah bertemu lagi di alam maya. Kali ini ingin ibu kongsikan satu lagi qasidah yang agak popular dan sangat lunak didengari dan dihayati. Ya Badrotim atau Wahai Purnama adalah qasidah yang memuji Nabi Muhammad s.a.w. 

Qasidah ini pertama kali ibu dengar semasa dipersembahkan oleh anak-anak didik pada acara Karnival Lestari yang dianjurkan oleh sekolah ibu pada tahun lepas. Kali pertama didengari hati terus terpikat. Menitis air mata apabila menghayati bait-bait kata dalam qasidah ini.

Bersama-sama kita hayati qasidah ini dalam dua versi; Bahasa Melayu dan Arab. Selamat berqasidah.."


WAHAI PURNAMA
Wahai purnama, wahai purnama Yang indah lagi sempurna Bagaimana, bagaimana Nak kuluah dengan kata-kata.
Engkau menyinar di alam tinggi, di alam tinggi 2x Terangi kegelapan dan …

Punca Golongan Graduan Sukar Mendapat Pekerjaan

Image
Dewasa ini semakin ramai golongan-golongan graduan lepasan Instisut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) dan Institut Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) bersorak ceria apabila berjaya menamatkan pengajian dalam bidang-bidang yang mereka ceburi dan jika dilihat pelbagai ragam yang ditonjolkan terutamanya dalam isu merancang masa depan.

Manakan tidak, kebanyakan siswa dan siswazah tekun menghabiskan masa selama tiga hingga lima tahun di alam pendidikan tinggi semata-mata untuk mengejar masa depan yang lebih cerah demi menjamin kehidupan yang sempurna.

Namun perkara yang menjadi persoalan utama kepada mereka ialah kemana hala tuju sebaik sahaja menamatkan pengajian. Malah jika dilihat, semakin ramai daripada golongan graduan ini masih menganggur walaupun telah hampir setahun menamatkan pengajian di IPTA IPTS.

Berdasarkan beberapa kajian yang dibuat, ada tiga faktor utama yang menjadi penyebab golongan graduan sukar mendapatkan tempat dalam bidang yang dipohon iaitu menuntut gaji yang tidak munasaba…

Dari Kita untuk kita..

Image
Ok mungkin entry kali ni ramai yang akan bash aku.. tapi aku cuma luahkan apa yang ada dalam fikiran aku berdasarkan dari apa yang aku nampak... tak bermakna aku dah cukup perfect untuk buat posting berlandaskan teguran ni.. masing-masing masih belajar dan aku pun dalam proses belajar lagi..


paling selalu sekali yang aku perhatikan dalam ruangan-ruangan media sosial ialah orang berdoa, bukan aku
nak cakap tak boleh berdoa atau nak berdoa mesti di kawasan-kawasan tertentu je...  tapi aku pernah sekali di bash.. dengan ayat ni "nak doa kat mana-mana pun boleh" ok aku akui perkara tu betul tapi pernah dengar tak wall of wailing?? dan kenal tak siapa pencipta laman fb.. mungkin aku sekali lagi akan di bash.. tapi jika berfikir dari sudut minda yang dalam, ini merupakan satu cara yang perlahan untuk membunuh akidah... apa salahnya kalau senjata yang mereka cipta ni kita gunakan kesempatannya untuk menyebarkan ilmu pengetahuan..mane la tahu boleh digunakan untuk persediaan kita..…

DIALOG RASULULLAH DAN IBLIS

Image
Suatu ketika Allah SWT memerintahkan seorang Malaikat menemui Iblis agar menghadap Baginda Rasul saw untuk memberitahu segala rahasianya, baik yang disuka maupun yang dibencinya. Hal ini dimaksudkan untuk meninggikan derajat Nabi Muhammad saw dan juga sebagai peringatan dan perisai umat manusia.

Kemudian Malaikat itupun mendatangi Iblis dan berkata : “Hai Iblis! Engkau diperintah Allah untuk menghadap Rasulullah saw. Bukalah semua rahasiamu dan jawablah setiap pertanyaan Rasulullah dengan jujur. Jika engkau berdusta walau satu perkataanpun, niscaya akan terputus semua anggota badanmu, uratmu serta disiksa dengan azab yang amat pedih”.

Mendengar ucapan Malaikat yang dahsyat itu, Iblis sangat ketakutan, maka segera ia menghadap Rasulullah saw dengan menyamar sebagai orang tua yang buta sebelah matanya dan berjanggut putih 10 helai yang panjangnya seperti ekor lembu.

Iblis pun memberi salam sampai 3 (tiga) kali salam, Rasulullah saw tidak juga menjawabnya, maka Iblis berkata : “Ya Rasul…

Doaku tidak berbalas...Kisah sedih...:(

Image
Assalamualaikum semua…post ni merupakan satu cerita yang sedih..ya..kasih ibu amat besar..lebih besar daripada segalanya, lebih berharga daripada nilai permata lebih beharga gaji yang kita perolehi..tetapi mengapa kita perlu jadi sedemikian rupa…bacalah dengan teliti cerita ini…hargailah mereka selagi kita masih ada…

Pada suatu hari, seorang pemuda yang bernama Faizal terlibat dalam kemalangan. Dia dilanggar oleh sebuah teksi di sebatang jalan raya.
Akibat daripada kemalangan itu dia cedera parah. Kepalanya luka, tangannya patah dan perutnya terburai. Setelah dibawa ke hospital, doktor mendapati keadaannya terlalu teruk dan menjangkakan dia tidak ada harapan lagi untuk hidup. Ibunya, Jamilah segera dihubungi dan diberitahu tentang kemalangan yang menimpa anaknya.

Hampir pengsan Mak Milah mendengar berita tentang anaknya itu. Dia segera bergegas ke hospital tempat anaknya dimasukkan.Berlinang air mata ibu melihat keadaan anaknya. Walaupun telah diberitahu bahawa anaknya sudah tiada ha…